22 Dis, Kg. Kempadang

Saya tinggal bersama nenek di rumah. Dalam 10 orang cucu nenek, hanya saya yang tinggal bersama. Rumah usang yang usianya mencecah 100 tahun. Nenek, saya & 2 orang pak saudara yang tak kahwin. Mungkin sudah suratan pak saudara saya tak kahwin kot. Moga jasa & pahala pak saudara teman nenek ada ganjaran besar di sisi Tuhan.

Nenek 77 tahun umurnya. Masih gagah daya ingatan & mulut boleh tahan laser-nya. Masih lagi boleh buat kerja rumah. Basuh baju sendiri, sidai sendiri & lipat sendiri. Cuma urusan masak-memasak semua pak saudara yang uruskan.

Baru-baru ini, nenek makin lemah. Uzur & letih. Hilang sudah leteran-leteran maut untuk saya. Saya jadi pelik, cucu-cucu kesayangan tak muncul pun. Saya teringat arwah datuk saya. Situasinya yang juga sama. Bila saat memerlukan, cucu-cucu kesayangan tak muncul juga. Anak-anak kesayangan pun jarang batang hidung ada. Tapi itu lumrah hidup ini. Lihat nenek yang letih, buat saya takut kehilangannya. Dan lebih menakutkan bila terfikir bagaimana ibu saya suatu hari nanti. Sekarang ibu 52 tahun, tapi masih terpaksa bekerja keras.

Doa saya, moga bisnes saya berkembang maju. Supaya ibu tak perlu buat kerja berat dah. Walaupun saya tahu, dia orang yang kuat bekerja. Kalau tak kerja seharian, boleh demam jadinya. Pada Tuhan, saya pinta berikan yang terbaik untuk kami sekeluarga.

Amin Ya Rabb…